zdrowszy poziom zycia ecolevel
| polski | english |
Konserwanty.


Dlaczego Ecolevel zwraca uwagę na konserwanty? Dlatego, że zawarte są w sokach i wodach !

Niektóre produkty dostępne na rynku spożywczym zawierają w składzie tajemnicze E-związki.
Są to chemiczne dodatki do żywności, które mają na celu poprawić parametry organoleptyczne pokarmu oraz przedłużyć jego świeżość. Jedną z najniebezpieczniejszych grup konserwujących stanowią benzoesany tak często stosowane. Jedną z takich grup na którą należy bezwzględnie zwrócic uwagę, to produkty płynne w postaci wszelkiego rodzaju soków, napojów wodopodobnych, czy też same wody mineralne sprzedawane na rynku.

Jak wiadomo, aby konserwant w sokach działał efektywnie, należy zapewnić środowisko kwaśne na poziomie PH < 3,6 , co jest bardzo szkodliwe dodatkowo dla zdrowia ze względu na dodatkowe zakwaszenie organizmu kwasami .

Produkty płynne o ile to możliwe, powinny posiadać środowisko zdecydowanie alkalizujące !.

Nasz organizm, składający się z ok. 80% wody wręcz "kocha" być karmiony wodą alkaliczną, bo tylko taka woda odkwasza organizm, likwiduje zatory kwaśne jakimi otacza się kancerogenna komórka rakowa, pomaga leukocytom w pracy oczyszczającej organizm z kancerogenów. Zadbajmy o nasze środowisko wodne wokół komórki w organiźmie !

Nieporozumieniem jest promowanie soków zawierających niskie PH< 4 i dodatkowo zawierających konserwanty w celu przedłużenia trwałości soku, czy też innego płynu na okres 24 mies. Jeśli już pić soki, to tylko świeżo przygotowane i jak najmniej przetworzone bez zastosowania niskich i wysokich temperatur. Bardzo pożyteczne w sokach naturalnych flawonoidy giną w temperaturze niższej niż 0 stopni i wyższej niż 47 stopni. Takie informacje skłaniają do refleksji.

Można odnieśc wrażenie, że dla producenta takiego komponentu który nazywa się "sok", czy "woda", najważniejszy jest czynnik trwałości jego produktu a nie zdrowie klienta, które jest najważniejsze o czym każdy z Państwa wie doskonale i o czym wiemy również my w Ecolevel i nasi partnerzy.

Reasumując, chcemy powiedzieć że należy zadbać o dostarczenie dla organizmu najbardziej optymalnego płynu jakim jest woda o właściwościach silnie alkalizująch i posiadających dodatkowo ujemny Redox, co stanowi najlepsze rozwiązanie dla neutralizacji wolnych rodników w organiźmie, odmładzania skóry "od środka" i stanowi swoisty kosmetyk skóry i płyn odmładzająco-chroniący.
Nie ma dzisiaj na Świecie lepszej, skuteczniejszej i efektywniejszej metody zatrzymania dobrego zdrowia i znaczne spowolnienie procesów starzenia organizmu. Alkaliczność, to klucz do zdrowia.
Wodór w wodzie, który generuje nasz generator, to "Podstawowy motor życia", jak określił to jeden z laureatów nagrody Nobla .



Poniżej znajduje się lista dodatków stosowanych w przemyśle spożywczym. Przy jej pomocy możecie Państwo zabawić się i sprawdzić, co trafia na Wasze stoły.

Życzymy powodzenia w zdrowych wyborach!

Szkodliwe i nieszkodliwe dodatki do żywności.

BARWNIKI

E 100 - nieszkodliwy (kurkumina)

E 101 - nieszkodliwy (ryboflawina)

E 102 - NIEBEZPIECZNY (tartaksyna)

E 103 - ZABRONIONY

E 104 - PODEJRZANY (żółć benzopirydynowa)

E 105 - ZABRONIONY

E 110 - NIEBEZPIECZNY (żółć pomarańczowa S)

E 111 - ZABRONIONY

E 120 - NIEBEZPIECZNY (koszenilina, kwas karminowy)

E 121 - ZABRONIONY

E 122 - PODEJRZANY (azorubina, niedopuszczona w Polsce)

E 123 - BARDZO NIEBEZPIECZNY (barwnik amoniakalny, zabroniony we Francji i w większoci krajów EWG)

E 124 - NIEBEZPIECZNY (róż koszenilinowa)

E 125 - ZABRONIONY

E 126 - ZABRONIONY

E 127 - NIEBEZPIECZNY (erytrozyna, hamuje wzrost, zwiększa występowanie chorób tarczycy)

E 130 - ZABRONIONY

E 131 - RAKOTWÓRCZY (błękit patentowy)

E 132 - nieszkodliwy (indygotyna)

E 140 - nieszkodliwy (chlorofil)

E 141 - PODEJRZANY (związek chlorofilowy)

E 142 - RAKOTWÓRCZY (zieleń lisaminowa)

E 150 - PODEJRZANY (karmel)

E 151 - PODEJRZANY (czerń brylantowa B.N.)

E 152 - ZABRONIONY

E 153 - nieszkodliwy (węgiel drzewny)

E 160 - nieszkodliwy (karotenoidy)

E 161 - nieszkodliwy (ksantofil)

E 162 - nieszkodliwy (betanina)

E 163 - nieszkodliwy (antocyjan)

E 170 - nieszkodliwy (węglan wapnia)

E 171 - PODEJRZANY (dwutlenek tytanu; zabroniony w Polsce)

E 172 - PODEJRZANY (tlenki i wodorotlenki żelaza)

E 173 - PODEJRZANY (aluminium)

E 174 - nieszkodliwy (srebro)

E 175 - nieszkodliwy (złoto)

E 180 - PODEJRZANY (pigment rubinowy)

 

KONSERWANTY

E 200 - nieszkodliwy (kwas sorbowy)

E 201 - nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sorbowego)

E 203 - nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego)

E 210 - RAKOTWÓRCZY (benzoesan)

E 211 - RAKOTWÓRCZY (benzoesan sodu)

E 212 - RAKOTWÓRCZY (benzoesan potasu)

E 213 - RAKOTWÓRCZY (benzoesan wapnia)

E 214 - RAKOTWÓRCZY (benzoesan etylu)

E 215 - RAKOTWÓRCZY (benzoesan estru etylowego)

E 216 - RAKOTWÓRCZY (benzoesan propylu)

E 217 - RAKOTWÓRCZY (benzoesan estru propylu)

E 218 - RAKOTWÓRCZY (benzoesan metylu)

E 219 - RAKOTWÓRCZY (benzoesan estru metylu)

E 220 - NISZCZY WITAMINĘ B12 (bezwodnik siarki)

E 221 - ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI JELIT (siarczyn sodu)

E 222 - ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI JELIT (dwusiarczyn sodu)

E 223 - ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI JELIT (meta -dwusiarczyn sodu)

E 224 - ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI JELIT (meta -dwusiarczyn potasu)

E 226 - ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI JELIT (siarczyn wapnia)

E 227 - ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI JELIT (dwusiarczyn wapnia)

E 230 - ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI SKÓRY (dwufenyl)

E 231 - ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI SKÓRY (ortofenylofenol)

E 232 - ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI SKÓRY (ortofenyl sodu)

E 233 - ZAKŁÓCA CZYNNOŚCI SKÓRY (2,4-thiaxolyl)

E 236 - nieszkodliwy (kwas mrówkowy)

E 237 - nieszkodliwy (mrówczan sodu)

E 238 - nieszkodliwy (mrówczan wapnia)

E 239 - RAKOTWÓRCZY (heksamina)

E 249 - SZKODZI PRZY NADCIŚNIENIU (azotyn potasu)

E 250 - SZKODZI PRZY NADCIŚNIENIU (azotyn sodu)

E 251 - SZKODZI PRZY NADCIŚNIENIU (azotan sodu)

E 252 - SZKODZI PRZY NADCIŚNIENIU (azotan potasu)

E 260 - nieszkodliwy (kwas octowy)

E 261 - nieszkodliwy (octan potasu)

E 262 - nieszkodliwy (dwuoctan sodu)

E 263 - nieszkodliwy (octan wapnia)

E 270 - nieszkodliwy (kwas mlekowy)

E 280 - nieszkodliwy (kwas propionowy)

E 281 - nieszkodliwy (sól sodowa kwasu propionowego)

E 282 - nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu propionowego)

E 283 - nieszkodliwy (sól potasowa kwasu propionowego)

 

ANTYUTLENIACZE

 

E 300 - nieszkodliwy (witamina C)

E 301 - nieszkodliwy (sól sodowa kwasu askorbinowego)

E 302 - nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu askorbinowego)

E 304 - nieszkodliwy (kwas palmitynowy)

E 306 - nieszkodliwy (witamina E)

E 307 - nieszkodliwy (witamina E jako produkt syntezy)

E 308 - nieszkodliwy (witamina E jako produkt syntezy)

E 309 - nieszkodliwy (witamina E jako produkt syntezy)

E 310 - POWODUJE WYSYPKI (galusan propylowy)

E 311 - POWODUJE WYSYPKI (galusan octylowy)

E 312 - POWODUJE WYSYPKI (galusan dodecylowy)

E 320 - ZWIĘKSZA POZIOM CHOLESTEROLU, ZABRONIONY (BHA)

E 321 - ZWIĘKSZA POZIOM CHOLESTEROLU, ZABRONIONY (BHT)

E 322 - nieszkodliwy (lecytyna)

E 325 - nieszkodliwy (sól sodowa kwasu mlekowego)

E 326 - nieszkodliwy (sól potasowa kwasu mlekowego)

E 327 - nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu mlekowego)

E 330 - RAKOTWÓRCZY (kwas cytrynowy)

E 331 - nieszkodliwy (sól sodowa kwasu cytrynowego)

E 332 - nieszkodliwy (sól potasowa kwasu cytrynowego)

E 333 - nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu cytrynowego)

E 334 - nieszkodliwy (kwas winowy)

E 335 - nieszkodliwy (sól sodowa kwasu winowego)

E 336 - nieszkodliwy (sól potasowa kwasu winowego)

E 337 - nieszkodliwy (sól sodowa i potasowa kwasu winowego)

E 338 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE (kwas ortofosforowy)

E 339 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE (sól sodowa kwasu ortofosforowego)

E 340 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE (sól potasowa kwasu ortofosforowego)

E 341 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE (sól wapniowa kwasu ortofosforowego)

 

EMULGATORY (ZMIĘKCZACZE)

 

E 400 - nieszkodliwy (kwas alginowy)

E 401 - nieszkodliwy (alginian sodowy)

E 402 - nieszkodliwy (alginian potasowy)

E 403 - nieszkodliwy (alginian amonowy)

E 404 - nieszkodliwy (alginian wapniowy)

E 405 - nieszkodliwy (alginian propylenowo-glikolowy)

E 407 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE (karagenan)

E 450 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE (fosforany)

E 461 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE (metyloceluloza)

E 462 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE (związki celulozy)

E 463 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE (związki celulozy)

E 465 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE (związki celulozy)

E 466 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE (związki celulozy)

E 477 - ZAKŁÓCA TRAWIENIE (ester propylenowo-glikolowy)


Zalecamy nie kupować produktów oznaczonych:

-KONSERWOWANE BENZOESANEM
-KONSERWOWANE BENZOESANEM SODU
-KONSERWOWANE BENZOESANEM POTASU
-SZTUCZNIE KONSERWOWANE

Benzoesan jest rakotwórczy.

Nie kupuj produktów oznaczonych:

SZTUCZNIE BARWIONE
O PRZEDŁUŻONEJ TRWAŁOŚCI
SZTUCZNE SUBSTANCJE ZAPACHOWE





Wszelkie prawa zastrzeżone EcoLevel
Projekt i realizacja: Rotos